Öländska kroppkakor

Arontorps Kroppkakor gör kroppkakor på äkta öländskt vis. Med råriven och kokt potatis med rimmat fläsk- och lökfyllning blir dessa öländska kroppkakor en riktig delikatess. Servera med smör, grädde och lingonsylt. Svensk husmanskost när den är som bäst!




Tidsåtgång: 1 h 30 min

Antal: 20 st

Tillagning: Kokning

Cuisine: Svensk




Ingredienser

5 kg riven potatis

2 msk salt

250g kokt pressad potatis

450g tärnat fläsk

50g hackad lök

1 msk mortlad kryddpeppar

1 tsk salt




Steg 1

Tärna det rimmade sidfläsket, hacka löken, mortla kryddpepparn blanda dessa ingredienser med saltet noggrant utan att mosa sönder fläsket. Blanda gärna en dag i förväg.


Steg 2

Skala potatisen och riv den med en fin rivskiva och pressa ur vätskan så mycket du kan i en kärlhandduk så det blir en torr deg.
 Blanda den rivna potatisen med den pressade kokta potatisen och saltet. 
Blanda noggrant till en jämn deg.


Steg 3

Rulla bollar av potatisdegen och platta till massan. Lägg fläskblandningen i mitten och rulla ihop så att fläsket ligger i mitten av potatismassan.


Steg 4

Innan du lägger i kroppkakorna se till att vattnet kokar, lägg i kroppkakorna och låt koka rikligt tills kroppkakorna flutit upp, låt sedan sjuda på svag värme i 55-60 minuter rör om försiktigt då och då.


Steg 5

Servera med smör, lingon & grädde.



Näringsvärden

Kalorier: 153 kcal
Kolhydrater: 19.8 g
Socker: 1.3 g
Kolesterol: 34 mg
Fett: 5.3 mg
Mättat fett: 2 mg
Omättat fett: 2.1 mg
Transfett: 0.7 mg
Protein: 5.4 g
Fiber: 1.8 g
Natrium: 533 g